Dostupni linkovi

Obami plata pet odsto manja


Predsednik SAD-a, Barak Obama vratio je pet odsto plate Ministarstvu finansija u okviru redovnih budžetskih smanjenja koja su stupila na snagu nakon što demokrate i republikanci nijesu mogli da se dogovore o mjerama za smanjenje deficita.

Zvaničnik Bijele kuće, čije ime novinske agencije nijesu navele, rekao je da je Obama odlučio da svakog mjeseca do kraja godine daje dio svoje plate, da bi učestvovao u žrtvovanju koje podnose i ostali državni službenici.

Nominalna plata predsjednika SAD-a iznosi 400 hiljada USD godišnje, tako da će se on odricati malo manje od 1,7 hiljada USD mjesečno.

Automatsko kresanje budžeta stupilo je na snagu 1. marta, čime će državne ustanove i budžetski korisnici biti uskraćeni za ukupno 85 milijardi USD do kraja godine.

Dogovor o tome kako smanjiti deficit nije postignut, pošto su se demokrate zalagale za povećanje poreza bogatima, dok su republikanci predlagali smanjenje socijalnih davanja siromašnijima. Budući da svaka partija ima većinu u jednom domu Kongresa - Predstavničkom domu i Senatu, rješenje je bilo blokirano, pa je na snagu stupio takozvani sekvestar.
XS
SM
MD
LG