Dostupni linkovi

Kantonalna vlada traži hitno uspostavljanje saobraćaja u SarajevuNa vanrednoj sednici Vlade Kantona Sarajevo (KS) naređena je hitna uspostava javnog gradskog prevoza i procesuiranje odgovornih za štrajk koji je jutros blokirao glavni grad BiH.

Vlada je naložila Skupštini, Nadzornom odboru i direktorici GRAS-a uspostavu saobraćaja i procesuiranje odgovornih.

"Ukoliko saobraćaj ne bude uspostavljen do 16 sati, naložit ćemo uvođenje alternativnog saobraćaja", rekao je premijer Suad Zeljković.

Od novembra 2008. GRAS je u krizi, jer je zbog 2 miliona duga Elektroprivredi BiH, ovom preduzeću isključena struja.

Jedini legalni sindikat u GRAS-u ne stoji iza, kako kaže ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica, ove nelegalne obustave saobraćaja u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, organizacija obustave saobraćaja potpuno je političke prirode budući da je Kanton svoje obaveze prema GRAS-u izmirio s martom, što nije razlog da se pravi ovakav haos.

On smatra da ovu situaciju treba da reši Kantonalno tužilaštvo, tako što će pokrenuti postupak protiv onih koji svojevoljno raspolažu državnom imovinom.

"U ovom slučaju državna imovina su tramvaji, trolejbusi i autobusi koji treba da svakodnevno budu u službi građana Sarajeva, a neko ih je svesno i namerno zaustavio", kaže Bubica.
XS
SM
MD
LG