Dostupni linkovi

Đurić: Čekaju nas teške odluke o Kosovu



Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas u Beogradu da će narednih dana državni vrh biti u prilici da donese neke izuzetno teške odluke o Kosovu, o čemu
će javnost biti detaljno obaveštavana.

"Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. Ova runda pregovora prevazišla je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška", rekao je Đurić novinarima posle sastanka najviših državnih zvaničnika u Predsedništvu Srbije.

Po njegovim rečima, "slutnje o negativnom toku dijaloga su se obistinile" i nije postignut kompromis.

"U narednim danima državno ruikovodstvo će imati prilike da donese veoma teške odluke i da o tome detaljno razgovara s javnošću. Ova runda razgovora je po svojoj težini prevazišla sva negativna očekivanja i možemo reći da u ovom trenutku nismo postigli kompromisno rešenje, ali da ostajemo ništa manje rešeni da ka njemu idemo, bez obzira na to koliko je teško, ako to bude moguće", rekao je savetnik predsednika.

Sastanak najviših državnih zvaničnika je trajao oko dva sata.

Jučerašnja runda dijaloga Beograda i Prištine, koju su mnogi nazivali presudnom, završena je bez dogovora.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu, kazala je da je to bio poslednji formalni sastanak dve strane i da sada one imaju priliku da, nakon konsultacija u Beogradu i Prištini, prihvate nešto od ponuđenih rešenja.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je da su razlog neuspeha pregovora bila različita viđenja ovlašćenja predložene zajednice srpskih opština na Kosovu.
XS
SM
MD
LG