Dostupni linkovi

Zeman: Federacija je budućnost EUNovi predsednik Češke Miloš Zeman ukazao je danas, prilikom podizanja zastave Evropske unije ispred zamka Hradčani u Pragu, da je budućnost Evropske unije federacija.

Inicijativu da se posle devet godina i u sedištu češkog predsednika zavijori zastava EU, Zeman je nazvao prijavom svoje zemlje u glavni tok zastupnika dublje evropske integracije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, Zeman je rekao da je "uvek zastupao stav kako je Uniji potrebna zajednička spoljna i odbrambena politika, a takođe i fiskalna, uključujući tu usklađivanje poreza"

Zemanov prethodnik na čelu Češke Vaclav Klaus uporno je odbijao sve pozive da podigne zastavu EU, a njegov radikalni evroskepticizam umeo je povremeno da pomuti i iskomplikuje odnose Brisela i Praga.

"Današnja svečanost je snažan i izuzetno važan simbol, jer je inicijativu da se podigne zastava EU preduzeo prvi predsednik u istoriji koga su izabrali građani direktno i sami. Nema suštinskog sukoba između nacionalnog i evropskog interesa", ocenio je Barozo.

Zeman je danas takođe potpisao dodatak Lisabonskom sporazumu o stabilizacionom mehanizmu za evro, koji je takođe kao besmislicu i monstruozni dokument odbijao da potpiše njegov prethodnik.

"Verujem da je Eropa ostavila za sobom najgore, ali još uvek nam je potreban oprez. Neophodno je da kompletiramo mehanizme kako bi u budućnost izbegli takve krize", kazao je Barozo.
XS
SM
MD
LG