Dostupni linkovi

Rusija zabrinuta zbog Pjongjanga


Rusija je saopštila da je zabrinuta zbog "eksplozivne" situacije oko Severne Koreje, rekavši da i najmanja ljudska greška može da izazove krizu van kontrole.

Zamenik ministra spoljnih poslova Igor Morgulov rekao je agenciji Interfaks da "Rusija mora da brine jer je reč o eksplozivnoj situaciji u neposrednoj blizini na njenim dalekoistočnim granicama".

U narastajućim napetostima na poluostrvu, Pjongjang je pretio raketnim i nuklearnim udarima protiv SAD i Južne Koreje kao odgovor na sankcije UN i zajedničke vojne manevre na Jugu u kojima je Vašington angažovao i stelt bombardere B-2 sposobne da nose i nuklearno oružje.

"U sadašnjoj napetoj atmosferi, dovoljna je jednostavna ljudska greška ili tehnički problem, da se situacija izmakne kontroli i upadne u kritične probleme", rekao je Morgulov.

Rusija ima kraću granicu sa Severnom Korejom južno od Vladivostoka u regionu Dalekog Istoka, ali je u sadašnjoj krizi izbegavala otvorene kritike svog suseda. Morgulov je zatražio od "svih strana da se uzdrže od komentara ili akcija koje bi mogle dodatno zakomplikovati situaciju", preneo je AFP.
XS
SM
MD
LG