Dostupni linkovi

Khaled Meshaal opet na čelu Hamasa


Šef Hamasa u egzilu Khaled Meshaal očekivano je u Kairu ponovno izabran na čelni položaj palestinskog islamističkog pokreta, doznaje se od izvora Hamasa. Meshaal (56), koji je na čelu Hamasa od 2004., prošle je godine najavio da će se povući, ali islamistički je pokret tražio od njega da ostane na toj dužnosti u razdoblju nesigurnosti i regionalnih promjena.

Prema dobro obaviještenim izvorima Meshaal će imati dva pomoćnika, premijera vlade Hamasa u Gazi Ismaila Haniyeha i drugog čovjeka pokreta Moussu Abou Marzouka. Haniyeh će biti dužnosnik Hamasa za unutrašnje poslove, tj. Gaze, teritorija koji kontrolira od 2007., a Marzouk ogranka pokreta u egzilu.

Uprava Hamasa u petak se sastala u Kairu i imenovala i svoj izvršni odbor. Čelnici Hamasa odredili su i stanje bilateralnih odnosa s Egiptom, primirje s Izraelom i palestinsku pomirbu. Odnosi Pojasa Gaze i Kaira postali su napeti nakon što je Egipat odredio zatvaranje tunela za krijumačarenje koji su omogućivali palestinskom teritoriju da izbjegne izraelsku blokadu.
XS
SM
MD
LG