Dostupni linkovi

Osmi krug pregovora Beograda i Prištine


U Briselu će danas biti održana 8. runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na kojoj bi ključno pitanje trebalo da bude autonomija za Srbe na Kosovu.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha, da Srbija ne traži idealno rešenje i da ništa ne odbija unapred, ali da je za Beograd neprihvatljivo sve ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.

"Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.


Tači je, pred polazak za Brisel, izjavio da neće biti lako postići sporazum i ponovio da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja.

Prema Tačijevim rečima, cenu za eventualni izostanak sporazuma platiće Beograd, u vidu kašnjenja u procesu evropskih integracija.

Nikolić je ocenio da ono što nudi prištinska administracija nije dovoljno i upozorio je da poruke prištinskih lidera da "ništa neće da popuste" ne deluju ohrabrujuće, ali je istakao da "sutra ništa neće biti konačno", mada je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sedme runde dijaloga, 20. marta, izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".

Ešton je u ponedeljak izrazila uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako. "Verujem da je sporazum nadohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič.
XS
SM
MD
LG