Dostupni linkovi

Nastavlja se generalni štrajk željezničara u FBiH
Zaposleni u Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine stupili su u generalni štrajk, zbog čega ne prometuje većina teretnih vlakova. Domaći i međunarodni putnički promet teku prema voznom redu. Sindikat željezničara organizirao je štrajk jer im nije isplaćena plaća za veljaču te zato što im se neredovito uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Prema podacima sindikata, 2012. zdravstveno osiguranje Željeznice FBiH platile su za samo šest mjeseci. Najavili su da će štrajk trajati sve dok se takvo stanje ne promijeni. Željeznice FBiH već godinama posluju s velikim gubicima, zbog čega su dovedeni u pitanje ambiciozni planovi za modernizaciju putničkog prometa.

Entitetski ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić ocijenio je da je kupnja niskopodnoga putničkog vlaka koji je proizveo "Končar" te nabava španjolskih nagibnih vlakova "Talgo" potpuni promašaj. To je bila apsolutno nepotrebna i besmislena kupnja, izjavio je Bijedić.

Nabava tih vlakova FBiH odnosno entitetski proračun stajala je 150 milijuna konvertibilnih maraka (76,7 milijuna eura), a pritom ništa nije napravljeno na rekonstrukciji željezničke mreže po kojoj vlakovi sada mogu prometovati prosječnom brzinom od samo 60 kilometara na sat. Vlakovi "Talgo" i "Končar" projektirani su pak za brzine do 240 odnosno 160 kilometara na sat.
XS
SM
MD
LG