Dostupni linkovi

Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovorSlovenski parlament danas će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. Na svečanom proglašenju ratifikacije u slovenskom parlamentu u Ljubljani na poziv slovenske vlade bit će premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Premijerka Bratušek izjavila je da se veseli skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu te da članstvo obiju država u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti i suradnju.

Slovenija je u zadnjoj skupini sadašnjih članica EU-a koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Zakon o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora već je jednoglasno podupro vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a široku političku potporu omogućio je memorandum dviju vlada kojim je otklonjen problem koji je za slovensku vladu u procesu ratifikacije predstavljalo pitanje Ljubljanske banke.

Memorandumom o suglasnosti dviju vlada usuglašeno je da će se rješenje Ljubljanske banke tražiti u sklopu sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenska vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije.

Potpisali su ga 11. prošlog mjeseca u Mokricama tadašnji premijer Janez Janša i hrvatski premijer Zoran Milanović. Rješenje koje je zadovoljilo obje strane pozdravila je i Europska komisija koja je od početka naglašavala da bilateralna pitanja ne smiju onemogućiti primanje Hrvatske 1. srpnja jer je ona uspješno završila pristupne pregovore.

Za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova zastupnika.
XS
SM
MD
LG