Dostupni linkovi

WSJ: Pogoršanje stanje u slučaju neuspeha dijalogaNeuspeh dijaloga Beograd-Priština mogao bi da dovede do pogoršanja uslova na severu Kosovu, piše danas list Vol strit džornal (Wall Street Journal), prenoseći upozorenje neimenovanih diplomata.

U članku u kome se najavljuje sutrašnja nova runda pregovora dve strane u Briselu pod pokroviteljstvom EU, list piše da se "vođe Srbije i Kosova sastaju da se dogovore o uslovima sporazuma koji bi vremenom mogao da promeni veze između dva udaljena balkanska suseda i da izleči ranu koja tinja od raspada Jugoslavije".

Iako je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posle poslednjeg sastanka u Briselu 20.
marta rekla da su dve strane veoma blizu rešenja o nekim od najtežih pitanja i da će se 2. aprila održati "zaključni sastanci", list ocenjuje da je postizanje sporazuma daleko od "gotove stvari".

Među preostalim otvorenim pitanjima je koliko će ovlašćenja imati manjinske srpske vlasti u kontroli policije i imenovanju sudija, a nastojanje Srbije da formira asocijaciju srpskih opština s velikim izvršnim ovlašćenjima je izazvalo zabrinutost na Kosovu, ocenjuje Vol strit džornal.

Evropske diplomate navode da iako svaki sporazum mora da pruži pravu sigurnost za srpsku manjinu na Kosovu oni ne žele da se stvori kosovska verzija Republike Srpske, srpskog entiteta u Bosni s velikom autonomijom koji je doprineo stvaranju blokade u toj zemlji, ukazuje list.
XS
SM
MD
LG