Dostupni linkovi

Vrhovni sud odbio zahtev Novartisa za lek protiv raka


Vrhovni sud Indije odbacio je danas zahtev švajcarskog farmaceutskog giganta Novartisa za patent leka protiv raka, ocenivši da ne ispunjava zakonske norme, jer taj lek već postoji i nije nov.

Taj slučaj su pažljivo pratile svetske farmaceutske grupe, koje smatraju da je zaštita patenta od vitalnog interesa za stimulisanje istraživanja i razvoja novih lekova.

Novartis je 2006. godine podneo zahtev za patent leka Glivec protiv leukemije, ali je indijsko pravosuđe odbilo taj zahtev. Švajcarska kompanija je potom podnela žalbu na tu odluku. Novartis je zatim zapretio da će prekinuti nabavku novih lekova Indiji ako pravosuđe ne odluči u korist te kompanije.

"Ako ostane ovakva situacija, novi lekovi neće biti na indijskom tržištu", rekao je predstavnik Novartisa Pol Herling (Paul Herrling).

Predstavnica svetske organizacije Lekari bez granica Lina Mengheni (Leena Menghaney) izjavila je da bi pobeda Novartisa na sudu"predstavljala opasan presedan koji bi oslabio indijske zakone protiv takozvanog evergrininga".

Evergrining (Evergreening) je tehnika koju koriste farmaceutske grupe da podnesu zahtev za patent nekom leku koji već postoji i blago je modifikovan tako da bi decenijama zadržali ekskluzivno pravo na taj lek.

Prema rečima Line Mengheni, Glivec se prodaje za 4.000 dolara mesečno po pacijentu, dok u Indiji generička verzija leka košta 73 dolara.
XS
SM
MD
LG