Dostupni linkovi

Sjedinjene Države poslale avione F-22 u Južnu Koreju


Ilustracija
Ilustracija

Sjedinjene Države poslale su juče radarski nevidljive F-22 avione u Južnu Koreju koji će sudjelovati u vojnim vježbama i naglasiti američku spremnost da brani Seul, suočen s pojačanim prijetnjama Sjeverne Koreje, javljaju agencije.

Najnaprednije letjelice-lovci, F-22 Raptori, razmješteni su u Osanu, najveću američku avio-bazu u Južnoj Koreji, a daće podršku američko-južnokorejskim vojnim manevrima, saopštilo je američko vojno zapovjedništvo u Južnoj Koreji, te pozvalo Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih prijetnji.

"Sjeverna Koreja neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji", navodi se u saopštenju. Pritom se ne navodi koliko je aviona poslano u Južnu Koreju iz zračne baze u Okinawi (Japan).

Razmještanje američkih lovaca opisuje se kao dio rutinske smjene zračnih snaga između baza u Zapadnom Pacifiku, koje američke vojne snage drže od 2004.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od februara kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorišući upozorenja svog saveznika Kine.
XS
SM
MD
LG