Dostupni linkovi

SDA ne prihvata rešenja šestorke


Stranka demokratske akcije (SDA) neće pristati na ovo što je do sada, s ciljem sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", ponudila vladajuća šestorka, jer je to korak unazad u odnosu na Dejtonski sporazum i štetno po BiH, saopšteno je iz ove stranke.

Predsednik SDA Sulejman Tihić preneo je ovaj stav stranke ambasadoru SAD u BiH Patriku Munu, predsedniku Konzervativne partije i ministru u britanskoj Vladi baronesi Sajedi Varsi i komesaru Evropske komisije za proširenje Štefanu Fileu.

Tihić je istakao je da je cilj odluke Evropskog suda za ljudska prava otklanjanje diskriminacije brojne populacije građana BiH koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda, a ne mogu biti kandidovani za pozicije članova Predsedništva BiH - saopšteno je u nedelju iz ove stranke.

"Zato je i stav SDA da ovom pitanju treba pristupiti odvojeno, a da pitanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda na celoj teritoriji BiH treba rešavati u posebnom procesu", navodi se u saopštenju.

Iz SDA ocenjuju da je, nasuprot tome, osnovni cilj sporazuma vladajuće šestorke obezbeđivanje izbora kandidata HDZ na poziciju hrvatskog člana Predsedništva BiH, čime se samo formalno eliminiše zabrana kandidovanja ostalih, ali je celokupan sistem podređen ostvarenju ciljeva HDZ.

U ovoj stranci negoduju i zbog rešenja da kantoni postanu izborne jedinice u Federaciji BiH i da se u Federaciji uvede elektorski sistem izbora.
XS
SM
MD
LG