Dostupni linkovi

Doris Pak se nada dogovoru u Briselu


Doris Pack
Nemačka evroparlamentarka Doris Pak izjavila je u nedelju da se nada da će Beograd i Priština shvatiti ozbiljnost situacije i u predstojećim pregovorima postići dogovor jer je, kako smatra, poslednjih meseci bilo više pomaka nego godinama ranije.

Napominjući da i Beograd i Priština očekuju od EU da će u pregovaračkom procesu nešto uraditi za njih tako što će izvršiti pritisak na onog drugog, ona je istakla da će "na obe strane biti izvršen pritisak u smislu postizanja boljih dobrosusedskih odnosa i poboljšanja životne situacije svih građana".

Povodom predloga za formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu, Pak je u intervjuu novosadskom Dnevniku ocenila da je Ahtisarijev plan zadovoljavajući temelj za rešavanje i onih problema u severnom delu Kosova, samo kada bi bio sproveden "jedan na jedan".

Kosovske vlasti su, dodala je ona, u tom smislu mogle da urade više i bolje da su "već unapred krenule u ostvarivanje takvog plana na jugu zemlje, recimo u pogledu prava na korišćenje jezika, obrazovanja, jačeg uključivanja Srba u administraciju"... .

Doris Pak je istakla da ta odluka ne može biti nametnuta nikakvom spoljnom silom nego je moraju doneti političari iz Beograda i Prištine, vodeći računa o interesu građana, uz punu svest da će "Srbija i Kosovo jednog dana biti članice EU".
XS
SM
MD
LG