Dostupni linkovi

Riker: EU odlučuje o evrointegracijama ako dijalog propadne


Filip Riker
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker ocenio je da je na Evropskoj uniji da u slučaju propasti dijaloga Beograda i Prištine utvrdi kako Srbija i Kosovo mogu nastaviti da ostvaruju svoje ciljeve o evropskoj integraciji.

"Ako ne bude sporazuma, na EU će biti da utvrdi kako Srbija i Kosovo mogu da nastave da ostvaruju svoje ciljeve o evropskoj integraciji. Bila bi propuštena prilika da se poboljšaju životi svih ljudi na Kosovu, naročito na severu, a odnos Srbije s Kosovom nastavio bi da odvraća resurse i vreme od fokusiranja na ekonomski razvoj i
regionalnu stabilnost", rekao je Riker za list Danas od subote.

Riker je izrazio nadu da će Srbija i Kosovo zaključiti sporazum koji će im omogućiti da normalizuju odnose i nastave proces evropskih integracija i izrazio nadu da je takav sporazum moguće postići jer su obe strane konstruktivno radile.

"Jasno je da nijedan sporazum neće biti idealan za bilo koju od strana. Ipak, obe strane shvataju šta će dobiti i obe strane su voljne da zauzvrat pronadju rešenja. Mi to pozdravljamo", naveo je on.

On nije želeo da proceni da li će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora jer je ta odluka, kako je rekao, u nadležnosti EU, ali je izrazio nadu da će ishod biti takav.
XS
SM
MD
LG