Dostupni linkovi

Izrečene presude za incidente kod suda u Mitrovici


Mitrovica
Mitrovica

Dvojica od šestorice optuženih za incidente prilikom nelegalnog zauzimanja suda, 2008. godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici osuđena su danas na zatvorske kazne - Marijan Iliničić na 22 meseca a Dragan Milojević na 18 meseci.

Zoran Čavić (47) osuđen je uslovno na devet meseci na godinu dana, dok su Miodrag Ralić (54), Avni Krasnići (37) i Nebojša Jović (48) oslobođeni optužbe.

Presude je donelo sudsko veće Euleksovog osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kojim je predsedavala Katja Dominik. Suđenje je obavljeno po zakonima Republike Kosovo i trajalo je 14 dana.

Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi već samo njihovi advokati. Razog za to je prema rečima jednog od advokata Miodraga Brkljača napeta situacija ispred suda i opasnost od eventualnih reakcija.

Tokom suđenja nije moglo da se dokaže da su šestorica optuženih odgovorna za smrt ukrajinskog policajca pripadnika UNMIK-a.

U martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici 2008. godine došlo je do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata.
XS
SM
MD
LG