Dostupni linkovi

Američki bombarderi izveli vježbu iznad Južne Koreje


Dva američka nevidljiva nuklearna bombardera B-2 izvela su vježbu iznad Južne Koreje u jeku rasta napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, objavila je američka vojska.

Dva bombardera B-2 poletjela su iz baze Whiteman u Missouriju i ispustila streljivo na cilj na južnokorejskom teritoriju, objavila je vojska.

Taj let, u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage, pokazuje sposobnost Sjedinjenih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare, dodaje se u priopćenju.

Objava bi mogla izazvati žestoku reakciju Pjongjanga koji je već zaprijetio Washingtonu udarima na otoke Guam i Havaje.

Nevidljivi bombarderi B-2, upotrebljeni prvi put u Srbiji 1999., zatim u Afganistanu i Libiji (2011.), važan su element obrambene sposobnosti Sjedinjenih Država na području Azije i Pacifika, navodi se u priopćenju američke vojske.

B-2 može letjeti 11.000 kilometara bez punjenja gorivom, a namjena su mu specijalni zadaci strateškog bombardiranja s visine do 15.000 metara iza protivničkih linija. Nosivost mu je do 18 tona konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, uključujući i protubunkerske bombe.
XS
SM
MD
LG