Dostupni linkovi

Kiparske banke danas će ponovo biti otvorene nakon što su bile zatvorene 12 danas tokom pregovora oko paketa međunarodne pomoći.
Guverner kiparske centralne banke Panikos Demetrijades izjavio je juče da je odlaganje otvaranja banaka bilo neophodno da bi se uvele kontrole kapitala, koje će deponente sprečiti da povuku sav novac sa računa i dodao da su "nadljudski napori potrebni da bi banke sutra bile otvorene".

Kiparske vlasti pripremaju ograničenja za podizanje novca sa bankovnih računa.

Jedan bankarski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da će se ograničenja odnositi na transfere velikih suma novca iz dve najveće kiparske banke, sa ciljem da se spreči prekomerno podizanje novca, prenosi agencija AP.

U međuvremenu, kiparske vlasti planiraju da dnevni limit za podizanje novca sa bankomata povećaju sa 100 na 300 evra. Ta ograničenja će biti na snazi najmanje nedelju dana.

Kipar je ove nedelje, nakon višednevnih pregovora, u poslednjem trenutku postigao dogovor sa evrozonom o kreditu pomoći, ali tek nakon što je pristao na radikalnu restrukturu finansijskog sektora.

Ministar finansija Mihalis Saris je rekao da bi depoziti u kiparskim bankama, na kojima se nalazi više od 100.000 evra, mogli biti oporezovani stopom od oko 40 odsto, odnosno taj procenat novca sa računa bio bi pretvoren u deonice banaka.

Prema uslovima dogovorenim sa kreditorima, Narodna banka Kipra (Laiki), biće ugašena, što će omogućiti štednju od 4,2 milijarde evra.

Male štediše biće zaštićene i njihovi ulozi prebačeni u Banku Kipra, koja će preživeti, ali će njeni depoziti veći od 100.000 evra biti zamrznuti i upotrebljeni za otplatu dugova i dokapitalizaciju, da bi gubici deponenata potom bili pretvoreni u akcije banke.
XS
SM
MD
LG