Dostupni linkovi

Zima stegla Evropu jače nego u decembru


Neuobičajena hladnoća je stegla veliki deo Evrope, većinom Nemačku i Veliku Britaniju gde je temperatura niža nego što je bila u decembru.

Meteorolozi u Velikoj Britaniji predviđaju da će hladnoća trajati do druge polovine aprila, posebno u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

Više od 3.000 ljudi u zapadnom delu Škotske nema struje skoro nedelju dana, a putevi su zavejani. U Severnoj Irskoj, Kraljevska avijacija snabdeva zavejana sela već dva dana.

Severoistok Nemačke je ovog meseca - marta imao najhladnije vreme za 130 godina, objavila je u sredu nemačka meteorološka agencija. Sa prosečnom temperaturom od minus dva stepena u Berlinu i regionima Brandenburg i Saksonija-Anhalt, a temperatura noću pada i ispod minus deset stepeni, mart 2013. je najhladniji mesec od 1881. godine, od kada se zvanično meri temperatura, navodi Beta.

Proleće ne stiže ni u Švedsku, veći deo te zemlje je još pod snegom.

Otopljavanje se i dalje očekuje u mnogim zemljama Istočne Evrope, posebno u Poljskoj gde je, posle velike hladnoće početkom marta, uz 25 mrtvih, temperatura sada jedva nešto viša.

Isto je i u Letoniji, Slovačkoj i Češkoj, gde bi temperatura trebalo da znatno praste narednih dana, ali neće dostići prosek za ovo doba godine.
XS
SM
MD
LG