Dostupni linkovi

Anan:Prekasno za vojnu intervenciju u Siriji


Bivši izaslanik Arapske lige za Siriju Kofi Anan izjavio je danas da je prekasno za vojnu intervenciju u Siriji i da naoružavanje protivnika predsjednika Bašara al Asada neće okončati dvogodišnju krizu.

Anan, koji je podnio ostavku u avgustu jer nije imao podršku Savjeta bezbjednosti UN, pozvao je svjetske sile da poštuju dogovor o političkom rješenju za Siriju postignut u Ženevi u junu prošle godine.

"Ne vidim mogućnost za vojnu intervenciju u Siriji. Za to je prekasno. Nisam siguran da to sada ne bi nanijelo dodatnu štetu", izjavio je Anan.

On je dodao da se sirijski narod nada prekidu ubijanja i da militarizacija konflikta tome neće doprinijeti, prenio je Rojters.

Francuska i Velika Britanija apelovale su da EU ublaži embargo na isporuke oružja da bi sirijski pobunjenici mogli da dobiju još naoružanja.

Ananov nasljednik Lahdar Brahimi podržao je plan iz Ženeve, ali do sada nije uspio da ujedini Rusiju i SAD, koje nisu saglasne sa podrškom koju Zapad pruža Asadovim protivnicima.

Ženevskim planom predviđeno je da se u Siriji izvrši politička tranzicija, ali nije precizirana uloga aktuelnog predsjednika Asada.
XS
SM
MD
LG