Dostupni linkovi

Otpušten izvršni direktor Banke Kipra


Guverner kiparske centralne banke Panikos Demetrijades otpustio je u srijedu izvršnog direktora najveće banke na ostrvu, Banke Kipra, Janisa Kiprija.

Kipriju je uručen otkaz prema instrukcijama takozvane "trojke" kreditora (EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda), javila je Kiparska novinska agencija (CNA), prenosi France Presse.

CNA navodi da je odlazak Kiprija naložen kao dio plana restrukture Banke Kipra u okviru sporazuma o kreditu pomoći, koji uključuje i pripajanje ostataka banke Laiki, druge po veličini na Kipru, Banci Kipra.

Demetrijades je rekao da će, prema sporazumu s kreditorima, deponenti Banke Kipra s depozitima vrednijim od 100.000 eura postati akcionari banke, koja će dobiti novu upravu.

Uručenje otkaza Kipriju dolazi samo dan nakon što se on, u sjedištu banke Kipra, obratio stotinama zaposlenika koji su bili bijesni zbog toga što je centralna banka imenovala upravnika za restrukturistanje u Banci Kipra, prije nego što je njena uprava o tome informisana.

Upravni odbor banke je u utorak odbacio ostavku predsjednika Andreasa Artemisa i još četiri člana odbora.

Sve banke na Kipru zatvorene su već 12. dan, a njihovo ovaranje predviđeno je za četvrtak, kada budu uspostavljene kontrole koje treba da spriječe masovni odliv kapitala.
XS
SM
MD
LG