Dostupni linkovi

Pretres prostorija HRW u Moskvi


HRW Reachel Denber
Ruske vlasti pretresle prostorije Human rights watcha i Transparency internationala u sklopu inspekcija nevladinih organizacija, koje kritikuju Brisel i Berlin.

Rejčel Denber iz HRW rekla je za rusku agenciju Interfaks da su predstavnici tužilaštva i poreski inspektori ušli jutros u prostorije ove organizacije u Moskvi nenajavljeni i traže uvid u dokumente.

"Veliki talas provjera je u toku u Rusiji i mi smo takođe pogođeni", dodala je ona i kritikovala "pritisak na civilno društvo u Rusiji".

Šefica ogranka TI u Rusiji Elena Panfilova rekla je da se pretresaju kancelarije njene organizacije.

Ruska nevladina organizacija Agora za odbranu ljudskih prava je takođe danas bila na meti pretresa.

Ruske vlasti su posljednjih dana izvršile kontrolu u oko stotinu organizacija, uključujući i najveću nevladinu organizaciju za ljudska prava u Rusiji, Memorijal.

Pavel Čikov, član predsjedničkog savjeta za ljudska prava, rekao je da su ruski zvaničnici provjeravali čak 2.000 nevladinih grupa u posljednjih mesec dana.

Te provjere vezane su za zakon koji je stupio na snagu krajem 2012. i koji obavezuje NVO koje dobijaju novac iz inostranstva, a imaju političke aktivnosti da se upišu u spisak "stranih agenata" i da se kao takve predstavljaju u svakoj javnoj aktivnosti.

Više kancelarija Francuske alijanse za učenje jezika (Alliance Fracaises) u Rusiji pretreseno je juče, kao i njemačka predstavništva. Njemačka je juče pozvala drugog čovjeka ruske ambasade u Ministarstvo spoljnh poslova u Berlinu da izrazi svoju zabrinutost.
XS
SM
MD
LG