Dostupni linkovi

Javna rasprava o ulozi medijma u kreiranju sećanja u slučaju logora "Omarska"


Javni radni sastanak grupe "Četiri lica Omarske" pod nazivom "Uloga medija u procesu kreiranja ličnog sećanja" održaće se 27. marta u Beogradu sa početkom u 16 časova.

Tema Javnog radnog sastanka je uloga masovnih medija u kreiranju narativa o ratu devedestih u Jugoslaviji. Kako su masovni mediji stvarali narative koji se danas smatraju ličnim sećanjem koje učestvuje u formiranju novog nacionalnog identiteta?

Između ostalog, biće razgovora i o odnosu medija prema logoru Omarska tokom devedesetih i danas.

Tokom Javnog radnog sastanka biće analiziran medijski sadržaj koji je Radna grupa prikupila, sa akcentom na dnevnu štampu koja je izveštavala o događajima na teritoriji opštine Prijedor u periodu od marta do avgusta 1992. godine. Kao važan aspekt razmatraće se aktuelna štampa objavljena u Srbiji i Bosni i Hercegovini o neobeleženom mestu stradanja - logoru Omarska, kao i štampa koja je objavljivana kada je logor u Omarskoj bio aktivan. Analiza se zasniva na tekstovima u novinama: Politika, Politika ekspres, Večernje novosti, BH dani, Oslobođenje i Kozarski vjesnik.

Biće prikazan i intervju koji je Radna grupa uradila sa novinarom britanskog Guardian-a Edom Vulijamijem u Prijedoru, 2010. godine.
XS
SM
MD
LG