Dostupni linkovi

Amnesti: Zaštiti Mađare u VojvodiniMeđunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel traži od vlasti u Srbiji da obezbede zaštitu građana mađarske nacionalnosti u Vojvodini. AI istovremeno pozdravlja "privrženost" ministra unutrašnjih poslova Srbije (Ivice Dačića) i vlasti u Vojvodini da se toj manjini garantuje ostvarivanje prava.

Organizacija je u saopštenju navela da istraživanja o diskriminaciji u Srbiji pokazuju da vlasti često ne garantuju prava manjina na odgovarajući način, što je jedan od uslova za prijem Srbije u EU, prenela je mađarska agencija MTI. AI je dodao da su napadi u Vojvodini izvršeni i protiv Srba od strane Mađara, kao u oktobru 2012. u Temerinu, kada su napadnuta dvojica Srba, a za napadače se sumnja da pripadaju organizaciji Omladinski pokret 64 županije.

Amnesti je pozvao vlasti i funkcionere obe nacionalne zajednice, kao i političke organizacije u Mađarskoj, uključujući i vladajući Fides i njegovu omladinsku organizaciju Fidelitas, da se uzdrže od izjava koje doprinose pojačanju tenzija.

Ova međunarodna organizacija sa sedištem u Londonu pozvala je Mađare koji trpe diskriminaciju u Srbiji da se obrate odgovarajućim organima, među njima pokrajinskom ombudsmanu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti u Beogradu. AI je podsetio da Ustav Srbije zabranjuje diskriminaciju manjina, kao i Krivični zakonik i Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina.
XS
SM
MD
LG