Dostupni linkovi

Upravni odbor Banke Kipra odbio ostavku direktora


Predsednik Banke Kipra, glavne banke u zemlji, Andreas Artemis podneo je zu utorak ostavku, dok se zemlja priprema za sprovođenje plana za spasavanje dogovorenog s međunarodnim kreditorima koji predviđa restrukturisanje bankarskog sektora.

Međutim, Upravni odbor banke saopštio je da je odbio njegovu ostavku. Ostavka može da stupi automatski na snagu, ako je on ne povuče, za nedelju dana.

Prema kiparskim internet sajtovima, Artemis je podneo ostavku zbog toga što se protivi predloženim uslovima za pripajanje Laiki banke Banci Kipra, kao i zbog odluke centralne banke da imenjuje administratora za restrukturiranje Banke Kipra bez prethodnog obaveštavanja njenog Upravnog odbora.

U međuvremenu, kiparska vlada pokušava da uvede neku vrstu normalnosti u bankarski sistem ostrva, koga ipak čekaju velike promene. Druga po veličini banka u zemlji, Laiki banka, biće ugašena, a računi Banke Kipra veći od 100.000 evra biće oporezovani.

Kipar je u ponedeljak postigao dogovor s kreditorima koji predviđa drastično restrukturisanje bankarskog sektora, što je uslov da dobije zajam od 10 milijardi evra da spase zemlju od bankrota.
XS
SM
MD
LG