Dostupni linkovi

Arapska liga: Svaka članica može pomagati sirijske pobunjenike


Otvaranje sastanka u Dohi, 26. mart 2013.
Otvaranje sastanka u Dohi, 26. mart 2013.
Učesnici samita Arapske lige podržali su u utorak predlog da svaka članica može pružiti vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima u ratu s režimom predsednika Bašara Al Asada.

Rezoluciju, u koju je imala uvid agencija Frans pres, podržali su lideri na sastanku u Dohi. Irak i Alžir su bili uzdržani, dok se Liban distancirao od rezolucije.

U rezoluciji je naglašen "značaj napora za političko rešenje" sukoba u Siriji, ali se dodaje da "svaka država članica ima prava da ponudi svaku pomoć za samoodbranu, uključujući vojnu, u otporu sirijskog naroda i Slobodne sirijske vojske".

Na samitu Arapske lige u Dohi prvi put su učestvovali predstavnici sirijske opocizije. Delegaciju predvodi Muaz al-Hatib, bivši predsednik glavne opozicione alijanse Sirijska nacionalna koalicija koja uživa podršku i Zapada.

Al-Hatib je na samitu pozvao SAD da preuzmu veću ulogu u pomaganju pobunjenicima. On je rekao da je pozvao američkog državnog sekretara Džona Kerija da razmotri upotrebu antiraketnog sistema "patriot" u Turskoj za pomoć sirijskim pobunjenicima.

Arapska liga je 2011. suspendovala sirijsku vladu iz članstva organizacije zbog brutalne reakcije na demonstracije tokom Arapskog proleća. Režim u Damasku poručio je povodom učešća opozicije na samitu da je Arapska liga prodala arapski identitet kako bi zadovoljila SAD i Izrael.
XS
SM
MD
LG