Dostupni linkovi

Evropski sud traži od Srbije naknade zbog nestalih beba


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je u utorak državi Srbiji da obezbedi naknadu svim roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom.

U slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije" Evropski sud za ljudska prava je ustanovio da, iako je procedura u bolnicima prilikom smrti novorođenčeta poboljšana, ništa nije urađeno da se ispravi nepravda roditeljma iz prošlosti.

Slučaj je pokrenula Zorica Jovanović, čija je zdravo rođena beba navodno preminula 1983. u državnoj bolnici. Njoj nije dozvoljeno da vidi telo bebe, uzrok smrti nikada nije ustanovljen, a smrt bebe nije zvanično zabeležena, navodi se na sajtu Evropskog suda za ljudska prava.

Sud u Strazburu, osnovan konvencijom Saveta Evrope, zaključio je da su Zorici Jovanović prekršena prava na porodični život pošto država Srbije nije uspela da joj pruži uverljive informacije šta se desilo s njenim sinom.

"S obzirom na značajan broj potencijalnih tužbi, Sud nalaže da Srbija u roku od godinu dana od stupanja na snagu presude, preduzme mere da obezbedi odgovarajuće naknade u svim sličnim situacijama. Proces treba da nadzire nezavisno telo s adekvatnim ovlašćenjima, tako da se pruže uverljivi odgovori o tome šta se desilo sa svakim nestalim detetom i obezbedi adekvatna naknada", navodi se u presudi.
XS
SM
MD
LG