Dostupni linkovi

Oman dao azil članovima porodice Gadafi


Članovi porodice svrgnutog i ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija koji su potražili utočište u Alžiru tokom pobune u Libiji, dobili su azil u Omanu, potvrdio je u ponedjeljak libijski ministar vanjskih poslova Mohamed Abdelaziz.

"Neki od članova porodice Gadafi preselili su se u Oman", rekao je Abdulaziz novinarima povodom vijesti da su, članovi porodice Gadafi koji su pobjegli u Alžir u augustu 2011., sada u Omanu.

Ministar je naveo da je "prerano govoriti da li će Libija eventualno tražiti njihovo izručenje" i istakao da Oman "ima pravo da udomi" članove porodice Gadafi.

I omanski lokalni dnevnik El-Šabiba potvrdio je u ponedjeljak da su neki članovi porodice Gadafi u Omanu od oktobra, prenio je AFP.

Dnevnik je, pozivajući se na zvaničnika ministarstva vanjskih poslova u Maskatu, naveo da ta "zalivska država nije htjela da se hvali akcijom podstaknutom humanitarnim razlozima".

AP dodaje da se vjeruje da su od Gadafijeve porodice, udovica Safija, troje njegove djece i unuci pokojnog libijskog lidera dobili azil u Omanu.
XS
SM
MD
LG