Dostupni linkovi

Pusić očekuje pozitivan izveštaj uoči pristupanja EU


Prva potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedeljak da očekuje pozitivan završni izveštaj Evropske komisije o pripremi Hrvatske za pristupanje Evropskoj uniji, 1. jula ove godine.

"Ispunili smo sve obaveze definisane u deset tačaka i očekujemo zeleno svetlo", rekla je Pusić uoči sutrašnjeg objavljivanja završnog izveštaja koji će komesar za širenje EU Štefan File predstaviti na posebnoj sednici Vlade u Zagrebu.

Pusić je rekla, prenosi njeno ministarstvo, da Hrvatska očekuje potpuno pozitivan izveštaj.

"Znamo sami šta smo rešavali - pitanje pograničnog režima sa zemljama susedima koje nisu članice, pitanje brodogradnje za čije rešavanje smo dobili pohvalu potpredsednika Evropske komisije zaduženog za konkuretnost Hoakina Almunje i pitanje slovenačke ratifikacije i odnosa sa Slovenijom", rekla je ministarka.

Završnim izveštajem su obuhvaćena tri najteža poglavlja hrvatskog prihvatanja pravnih tekovina EU: Tržišna utakmica, Pravosuđe i temeljna prava, i Pravda, sloboda i bezbednost.

Pristupni ugovor Hrvatske sa EU treba da ratifikuje još pet država-članica EU: Nemačka, Danska, Belgija, Holandija i Slovenija.
XS
SM
MD
LG