Dostupni linkovi

Putin naložio da se prouči restrukturiranje zajma KipruRuski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od vlade da prouči "uslove za restrukturiranje" pozajmice od 2,5 milijardi evra odobrene Kipru 2011. godine kao što je to zatražila Nikozija, javljaju ruske agencije.

"S obzirom na odluke evro grupe, Putin smatra mogućim da se podrže napori predsednika Kipra i Evropske komisije u cilju rešavanja krize", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Evro grupa je u saopštenju pozvala Nikoziju i Moskvu da se dogovore o "finansijskom doprinosu" Rusije spasavanju Kipra.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nešto ranije je kazao da Moskva mora da prouči posledice dogovora Kipra i međunarodnih kreditora po ruske interese.

Prema procenama, u kiparskim bankama ima oko 20 milijardi dolara ruskog kapitala.

Kipar je nakon 12-časovnih pregovora sa predstavnicima međunarodne kreditorske "trojke" - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, postigao noćas dogovor kojim će izbeći bankrot i eventualno napuštanje evrozone.

Od međunarodnih kreditora Nikozija će dobiti 10 milijardi evra. U zamenu za pomoć će morati da smanji preveliki bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizuje državnu imovinu.

Dogovoreno je da se jednokratno oporezuju bankarski ulozi u Kiparskoj banci veći od 100.000 evra, prema prvim najavama po stopi oko 30 odsto, što će doneti oko 4,2 milijarde evra.
XS
SM
MD
LG