Dostupni linkovi

Suđenje katoličkoj crkvi u Poljskoj



U Poljskoj se sprema prvo suđenje Poljskoj katoličkoj crkvi da isplati odštetu žrtvama sveštenika pedofila.

Radi se o slučaju sveštenika osuđenog na dve godine zatvora zbog seksualnog napastvovanja tada 12-godišnjeg ministranta.

"Uništio mi je život. Tražio sam pomoć u školi od nastavnika i direktorke, a to što je u meni ostavilo najviše gorčine, rekao sam i majci. Ali niko nije hteo da mi poveruje ni da podriva autoritet sveštenika", kazao je 24-godišnji Marćin K.

Žrtava sveštenika Zbignjeva R, koji je stajao na čelu jedne od parohija blizu Kolobžega, na severo-zapadu Poljske, bilo je više i javili su se na poziv advokata kada je Marćin K. kao dvadesetogodišnjak rešio da svog silovatelja tuži, ali samo jedan od momaka je pristao da svedoči na sudu.

I to je međutim bilo dovoljno da pedofil u mantiji bude pravosnažno osuđen na zatvor, a sudija je upozorio Marćina K. da ima pravo da u građanskoj parnici traži i novčano obeštećenje.

Episkopat poljske katoličke crkve nakon nekoliko slučajeva kada su njeni sveštenici poslednjih godina optuženi za seksualno napastvovanje dece odbio je tumačenje da bi crkva trebalo da plaća obeštećenje kao što je činila u SAD.

"Crkva ne može da ima materijalne obaveze. U takvim slučajevima šaljemo ih da odštetu traže od krivca", kazao je nadbiskup Juzef Mihalik pre godinu dana kada je Poljska katolička crkva zvanično proglasila nultu toleranciju prema pedofilima u mantijama.
XS
SM
MD
LG