Dostupni linkovi

Keri upozorio Irak na letove iz Irana za Siriju


Nouri al-Maliki i John Kerry u Bagdadu
Nouri al-Maliki i John Kerry u Bagdadu
Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je danas od Iraka da prestane da dozvoljava Iranu da koristi njegov vazdušni prostor da bi transportovao vojnu opremu u Siriju.

Keri, koji je doputovao u nenajavljenu posetu Bagdadu, poručio je iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju da Vašington "prati šta Irak radi" i da smatra problematičnim sve što pomaže sirijskom režimu, javila je agencija Frans pres.

"Jasno sam stavio do znanja premijeru (al-Malikiju) da letovi iz Irana zapravo pomažu da se održe (sirijski) predsednik Bašar al-Asad i njegov režim", rekao je Keri novinarima posle sastanka s Malikijem.

Vašington već mesecima kritikuje Bagdad, jer ignoriše to što Teheran šalje vojnu opremu u Siriji preko iračkog vazdušnog prostora i pozvao je iračke vlasti da sprovode nenajavljene inspekcije tovara. Teheran, blizak saveznik režima u Damasku, tvrdi da u Siriju šalje samo humanitarnu pomoć.

Kerijeva poseta usledila je samo par dana nakon 10. godišnjice od intervencije SAD u toj zemlji kojom je svrgnut Sadam Husein i prva je Kerijeva poseta Iraku otkako je stupio na dužnost državnog sekretara.
XS
SM
MD
LG