Dostupni linkovi

Makedonija: Do 10 časova glasalo 10 odsto birača


Lokalni izbori u Makedoniji se za sada odvijaju mirno i bez većih problema, a izlaznost do 10 sati bila je oko 10 odsto, saopštila je Državna izborna komisija.

Birališta su otvorena u sedam sati, a građani će moći da glasaju do 19 časova. Državna izborna komisija je saopštila da na izborima učestvuje više od 8.500 kandidata, među kojima 350 kandidata za gradonačelnike, kao i 480 lista za savetnike.

Glasanje je počelo u subotu izjašnjavanjem bolesnih osoba i zatvorenika. Državna izborna komisija je saopštila da je do sada upisan rekordni broj bolesnih lica, čak 13.300, dok ih je na parlamentarnim izborima bilo 10.000.

Glasanje za predsednike 80 opština i gradonačelnika Skoplja počelo je jutros u sedam sati u 2.976 birališta.

Posmatrači nevladine asocijacije MOST koja nadgleda izbore saopštila je da se lokalni izbori odvijaju mirno, ali da nisu otvorena glasačka mesta na kojima su bili postavljeni plakati kandidata za gradonačelnika, kao i tamo gde su nedostajali ili je bilo višak glasačkih lističa.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, sprovedenih za vreme izborne kampanje, veliku prednost na izborima ima vladajuća VMRO DPMNE u odnosu na opozicioni Socijaldemokratski savez.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG