Dostupni linkovi

Svjetske burze pale zbog ciparskih problema


Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, što je posljedica financijskih problema Cipra, posebice kontroverznog prijedloga ministara financija eurozone o oporezivanju depozita u bankama te otočne države.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,01 posto, na 14.512 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 1.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.245 bodova.

Od samog početka tjedna cijene dionica, posebice banaka, bile su pod snažnim pritiskom jer su ministri financija eurozone predložili Cipru oporezivanje depozita u bankama kako bi dobio međunarodnu pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot.

Taj je prijedlog izazvao prosvjede ciparskih građana i masovno podizanje štednih uloga na bankomatima jer su tamošnje banke cijeli tjedan bile zatvorene.
Tržišta su također burno reagirala jer bi takav potez predstavljao zabrinjavajući presedan koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka.
XS
SM
MD
LG