Dostupni linkovi

SAD deblokirale 500 miliona dolara pomoći Palestincima


Sjedinjene Države deblokirale su 500 miliona dolara pomoći Palestincima, sumu koju je mjesecima bio zamrznuo američki Kongres, objavio je u petak State Department.

Prema riječima portparola State Departmenta Victorie Nuland, SAD su u budžetu za 2012. predvidjele 295,7 miliona dolara, dok su u budžetu za 2013. predvidjele 200 miliona dolara pomoći.

Pomoć predviđena u budžetu za prošlu godinu sastojala se od 195,7 dolara za gospodarsku i humanitarnu pomoć i razvoj, koju osigurava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), dok je 100 miliona dolara bilo namijenjeno borbi protiv droge. Drugi dio pomoći u iznosu od 200 miliona dolara, planiran u sklopu budžeta za 2013., odnosi se na direktnu pomoć budžetu Palestinske samouprave.

Objava o američkoj deblokadi pomoći dolazi nakon što je prethodnih dana američki predsjednik Barack Obama boravio na Bliskom istoku i posjetio Izrael, Palestinska područja i Jordan.

Palestinski premijer Salam Fajad u utorak je izjavio kako je zadovoljan nakon sastanka s finansijerima u Briselu uz pomoć kojih će Palestinska samouprava moći namaknuti potrebna sredstva u iznosu od 1,2 milijarde dolara za 2013. godinu.
XS
SM
MD
LG