Dostupni linkovi

Papa pozvao na dijalog sa muslimanima



Papa Franjo pozvao je danas Zapad da intenzivira dijalog sa islamom i apelovao da se svet više angažuje u borbi protiv siromaštva.

Novi poglavar Katoličke crkve uputio je ovu poruku tokom susreta sa diplomatama akreditovanim u Vatikanu, preko kojih se obratio liderima 170 država sa kojima Vatikan ima diplomatske odnose.

Papa je, obraćajući se na italijanskom, rekao da bogate zemlje treba da se bore protiv "duhovnog siromaštva našeg doba" obnavljanjem veza sa Bogom.

On je pozvao svetske lidere da zadrže religiju u centru javnog života i promovišu međuvjerski dijalog kao put ka izgradnji mira.

"U izgradnji mira, uloga religije je fundamentalna. Nije moguće graditi mostove među ljudima, a da Bog ostane u zaboravu. Ali važi i obrnuto: nije moguće uspostaviti vezu sa Bogom ako se ignorišu drugi ljudi. Zato je važno pojačati dijalog među različitim religijama, a posebno mislim na dijalog sa islamom", rekao je papa Franjo.

On je izrazio zahvalnost mnogim muslimanskim verskim i civilnim liderima koji su prisustvovali njegovom ustoličenju pre četiri dana.
XS
SM
MD
LG