Dostupni linkovi

Pupovac očekuje nove ispade na račun srpske manjinePredsednik Srpskog nacionalnog veća U Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da mu je posle nacionalističkih ispada izvršnog direktora fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića dovoljno njegovo izvinjenje, ali i ocenio da se može očekivati dalja eskalacija incidenata na nacionalnoj osnovi u narednom periodu.

"Nažalost, bojim se da to svi treba da očekujemo. Određene grupacije nemaju nikakvih drugih ideja nego produbljivati nacionalnu, versku, ali i političku nesnošljivost u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Upitan da li su nacionalistički ispadi u Hrvatskoj protiv Srba u poslednje vreme nervoza zbog predstojećih lokalnih izbora, Pupovac je kazao zagrebačkom portalu 24ekspres da to očito nema veze samo s izborima, jer neke političke i nepolitičke grupacije nastoje da ojačaju desničarske poruke i prisutnost u javnosti.

Na pitanje da li on, kao i premijer Zoran Milanović, razlog tim ispadima vidi u HDZ-u, Pupovac je rekao da je očito da su neki postali portparoli takvog desničarenja, od kojih su neki i u koaliciji sa HDZ-om.

"Nema sumnje da HDZ, kao stranka koja je donedavno sprečavala obnovu desničarenja i civilizirala međuetničke odnose u Hrvatskoj, nedovoljno čini da se takve stvari ne događaju. Štaviše, ponekad se stiče utisak da su odabirom tih ljudi kao svojih glasnogovornika napustili to kao vlastitu političku aktivnost", rekao je Pupovac.
XS
SM
MD
LG