Dostupni linkovi

Šojble skeptičan prema kiparskom “Planu B”



Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izrazio je skepsu za "Plan B" kiparske vlade za izbegavanje bankrota, piše današnje izdanje nemačkog dnevnika "Bild”.

"Kozmetičke izmene nisu dovoljne. Kipar mora da pokrene i preduzme ozbiljne mjere da bi konsolidovao svoje finansije", rekao je Šojble nakon sastanka sa ministrima iz koalicione vlade.

Nikozija užurbano radi na reformi svog bankarskog sistema kako bi izbegla finansijski krah nakon što je Evropska Centralna banka zapretila da će obustaviti isplate ukoliko do 25. marta ne bude postignut dogovor sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o paketu finansijske pomoći.

Neimenovani izvor upozorio je da Kipar rizikuje da bude izbačen iz evrozone ukoliko parlament ne usvoji funkcionalan plan za restrukturisanje bankarskog sektora do utorka, 26. marta.

Poslanici kiparskog parlamenta odgodili su za danas sinoć zakazanu vanrednu sednicu na kojoj je trebalo da glasaju o prva dva nacrta zakona iz paketa koji je vlada izradila u sklopu "Plana B".

Poslanici su istakli da im je neophodno dodatno vreme da razmotre planove za uspostavljanje "nacionalnog fonda solidarnosti" i kontrolu kapitala kako bi se sprečila eventualna "najezda" na banke nakon što 26. marta budu otvorene.
XS
SM
MD
LG