Dostupni linkovi

Dačić sa Ban Ki Munom o dijaloguUoči sednice Saveta bezbednosti UN, premijer Srbije Ivica Dačić informisao je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o dijalogu s Prištinom i poručio mu da UNMIK treba da ima vodeću ulogu.

"Istakao sam naše opredeljenje da smatramo da misija UN na KiM, UNMIK, treba da ima i dalje vodeću, ključnu ulogu kao faktor uspostavljanja mira i stabilnosti na KiM i da, suprotno stavovima Prištine, mi želimo da ta misija sve više jača", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je budžet UNMIK smanjen zbog ekonomske situacije svuda u svetu, Srbiji prisustvo te misije veoma znači zbog zaštite verskog i kulturnog nasleđa, ali i pitanja bezbednosti za Srbe na severu, kao i njihove imovine i povratnika.

Sa Ban Ki Munom, kako je dodao Dačić, razgovarao je i o Haškom tribunalu i inicijativi Srbije da zatvorenici kazne služe u Srbiji ili "u najgorem slučaju u zemlji regiona".

Premijer je kazao i da je razgovarao sa predstavnikom Rusije u Savetu bezbednosti Vitalijem Čurkinom i zahvalio mu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji.
XS
SM
MD
LG