Dostupni linkovi

Sarkozy pod istragom zbog ilegalnog finansiranja kampanje


Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je zvanično pod istragom suda u Bordeauxu jer postoji sumnja da je tokom kampanje 2007. godine dobio ilegalne donacije najbogatije žene u Francuskoj, nasljednice kompanije L'Oreal Liliane Bettencourt.

Sumnja se da je Sarkozy "iskorištavao slabost" najbogatije žene na svijetu u skandalu koji se tiče ilegalnih političkih donacija.

Istraga je pokrenuta nakon što se Sarkozy odazvao pozivu da se suoči sa članovima osoblja Bettencourtove zbog optužbi da je od nje dobio omotnice u kojima je bio novac, a koji je ilegalno korišten za finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine. Sarkozyjev advokat Thierry Herzog je rekao da će se njegov klijent braniti.

Pedesetosmogodišnji Sarkozy je tvrdio da je tokom kampanje samo jednom posjetio rezidenciju Bettencourtove, dok njeno osoblje tvrdi da su posjete bile mnogo češće. Sudac Jean Michel Gentil je s dva svoja saradnika 12 sati ispitivao Sarkozyja u novembru prošle godine. Odlučili su da ga ne optuže zvanično, ali su nastavili istragu.
XS
SM
MD
LG