Dostupni linkovi

Selaković: Srbija mora da menja Ustav


Ministar Nikola Selaković kaže da su iz EU stigle sugestije na nacrt strategije reforme pravosuđa, koje ukazuju na to da treba načiniti promene u Ustavu Srbije.

"EU je zahtevala od svih zemalja koje su postale članice da promene ustav. Sve zemlje su prošle kroz to i to je preduslov koji moramo da ispunimo", rekao je on na javnoj raspravi o radnoj verziji Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine.

Selaković je dodao da ova strategija treba da "premosti jaz" koji je nastao između "neuspele reforme pravosuđa 2009. godine i ideala uspešnog i kvalitetnog pravosuđa". On je rekao da se strategija ne zasniva na "grubim rezovima", već na praćenju i analizi situacije.

"Sprovedena analiza pokazuje da je strategija most sa pet nosećih stubova, odnosno načela. A to su nezavisno, nepristrasno, pravedno, stručno i efikasno pravosuđe koje će pravdu činiti dostupnom svim građanima", rekao je ministar.

On je dodao da je neophodno nadzirati proces sprovođenja strategije i istakao da njena izrada i implementacija treba da budu transparentne.
XS
SM
MD
LG