Dostupni linkovi

Počelo suđenje bivšem predsedniku Gvatemale zbog genocida


U Gvatemali je počelo suđenje bivšem diktatoru Efrainu Riosu Montu, koji je optužen za genocid, što je prvi put u svetu da bivši šef jedne države izađe pred nacionalni tribunal zbog ovog krivičnog dela.

Rios Mont je decenijama uspevao da izbegne procesuiranje za zločine počinjene 1982. i 1983. godine u posebnom krvavom periodu građanskog rata u zemlji, jer je bio zaštićen imunitetom kao kongresmen.

Odluka o početku suđenja usledila je nakon što je utvrđena definitivna povezanost Monta sa ubistvom više od 1.700 starosedelaca u okviru plana protiv pobunjenika, a koji je sproveden pod njegovom komandom, javio je Rojters.

"Ovo je istorijski slučaj. Ne smemo dozvoliti da smrt hiljada ljudi ostane nekažnjena. Pravda mora biti zadovoljena", rekla je državni tužilac Klaudija Pasi Pas.

Sud je u januaru 2012. optužio Monta za ratne zločine, ali su njegovi advokati uspevali da odugovlače proces stalnim žalbama, tvrdeći da on nije kontrolisao ratne zone zemlje i da nije uopšte bilo genocida.

Tužioci tvrde da je Mont tolerisao činjenicu da njegovi vojnici koriste silovanje, mučenje i paljevine kao mere protiv levičarskih pobunjenika, a posebna meta njihove okrutnosti bili su starosedeoci.
XS
SM
MD
LG