Dostupni linkovi

Argentina zamolila papu da posreduje oko Folklanda


Predsednica Argentine Kristina Fernandes izjavila je da je od novog pape Franje tražila pomoć u rešavanju dugogodišnjeg spora koji Argentina i Velika Britanija vode oko Folklandskih ostrva.

Kristina Fernandes je novinarima rekla da je novog papu zamolila da posreduje u "unapređenju dijaloga" o ostrvima, na koje Argentina polaže pravo i naziva ih Malvinska ostrva (Las Malvinas).

Prošle nedelje, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da se ne slaže sa papinim pogledima kada je reč o Folklandskim ostrvima.

Papa, koji je rođen u Argentini, još nije odgovorio na molbu argentinske predsednice.

Ranije ovog meseca stanovnici ostrva su se na referendumu sa 99,8 odsto glasova izjasnili da ostanu deo britanske teritorije.

Argentinska vojska se u aprilu 1982. godine iskrcala na Folklandska ostrva, želeći da ih pripoji Argentini. Rat između Argentine i Velike Britanije trajao je 74 dana i završen je povlačenjem argentinske vojske sa tog ostrva, podseća Beta.

U ratu je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih. Folklandska ostrva nalaze se 12.700 kilometara udaljena od Velike Britanije i oko 480 kilometara od obale Argentine. Na ostrvu živi 3.140 ljudi, a zvaničan jezik je engleski.
XS
SM
MD
LG