Dostupni linkovi

Dačić: Ne sme se ponoviti 17. mart


Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u nedelju da ni devet godina nakon martovskih sukoba na Kosovu počinioci nisu kažnjeni i da imovina nije obnovljena.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, Dačić je podsetio da je u nasilju koje je trajalo dva dana, poginulo 19 civila i da su uništeni mnogi objekti.

"Želim da se nešto tako više nikada ne ponovi, a da Srbija svojom mudrom politikom zaštiti bezbednost i interse srpskog naroda na Kosovu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna realna politika. "Mi danas moramo razdvojiti Kosovo u našoj ideji, Kosovo u našoj mitologiji, Kosovo u našim korenima od onoga što kao realnost postoji na Kosovu i Methoji, i da zaštimo naš narod koji tamo živi", rekao je Dačić.

Povod za dvodnevne sukobe bio je pronalaženje tela dvojice albanskih dečaka u reci Ibar za šta su kosovski Albanci optužili Srbe. Sukobi su izbili u južnom delu Mitrovice, a tokom dana su se proširili na čitavo Kosovo.

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je svoje domove.
XS
SM
MD
LG