Dostupni linkovi

Odobrena pomoć od 10 milijardi evra za Kipar


Predstavnici evrozone i Međunarodnog monteranog fonda dogovorili su se jutros o planu pomoći od 10 milijardi evra za Kipar pod uslovom da ova zemlja poveća poreze, privatizuje dio državne imovine i uvede strože regulative u sektoru bankarstva.

Ministri finansija zemalja evrozone sinoć su Kipru odobrili paket pomoći od 10 milijardi evra da bi spriječili bankrot ostrvske države i nestabilnost na evropskim tržištima.

Predsjedavajući Evrogrupe Jeron Dijselblom izjavio je nakon sastanka da je pomoć odobrena da bi se očuvala finansijska stabilnost Kipra, ali i čitave evrozone.

Jedan od preduslova pomoći je i jednokratno oporezivanje bankarskih depozita većeg od 100.000 evra sa stopom od 9,9 odsto, te oporezivanje manjih depozita, jednokratno, sa stopom od 6,75 odsto.

Iako je paket spasa za Kipar mnogo manji od onog odobrenog Grčkoj ili Irskoj, ipak se smatra ključnim za budućnost evrozone, jer bi bankrot čak i male države izazvao nestabilnost na tržištima i potkopao poverenje investitora u drugim državama evrozone.
XS
SM
MD
LG