Dostupni linkovi

Cijene nafte povećane nakon podataka s tržišta rada u SAD


Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima, podstaknute nadom o boljim izgledima za potražnju nakon podataka s američkog tržišta rada, kao i zbog zabrinutosti za snabdijevanje s Bliskog istoka.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte bila je viša za 1,07 dolara i iznosila je 110,03 dolara, dok je u Njujorku barelom trgovano po 50 centi višoj cijeni, od 93,53 dolara, prenosi SEEbiz.

Ulagači su pokazali veću sklonost rizičnijoj imovini jer su dobri podaci s tržišta rada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sugerisali kontinuirani oporavak najveće svjetske ekonomije.

U prošloj sedmici ponovo je smanjen broj Amerikanaca koji su predali novi zahtjev za isplatu naknada za nezaposlene.

Cijene nafte dobile su takođe podsticaj nakon što je američki predsjednik Barack Obama u jednom intervjuu rekao da opcija primjene vojne sile nije isključena ako sankcije i diplomatija ne smanje iranske nuklearne ambicije.

Zabrinutost da bi sukob Zapada i Irana oko nuklearnog programa Teherana mogao eskalirati i poremetiti snabdijevanje naftom, zadržala je cijene na londonskom tržištu iznad 100 dolara za barel kroz veći dio prošle i tokom ove godine, uprkos slaboj potražnji.
XS
SM
MD
LG