Dostupni linkovi

Dvije godine rata u Siriji


Rat u Siriji
Rat u Siriji

Više od 70.000 mrtvih, milion izbjeglica i opustošena zemlja - današnja je slika Sirije u kojoj već tačno dvije godine traje pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Ratu se još ne nazire kraj, javljaju agencije.

Miroljubiva pobuna nekoliko stotina hiljada Sirijaca koji su tražili veću slobodu pretvorila se u sukob vojske odane režimu i pobunjeničkih grupa. "Sirija se raspada a da se ne nazire nikakvo rješenje", rekao je za agenciju France Preše Khattar Abou Diab, profesor međunarodne politike na univerzitetu Paris-Sud.

Dok su Tunižanin Ben Ali i Egipćanin Mubarak pali nakon nekoliko sedmica protesta, Jemenac Saleh popustio nakon godinu dana pritiska a Libijac Gaddafi ubijen nakon osmomjesečnog sukoba, čini se da se predsjednik Ašad više nego ikad čvrsto drži vlasti.

Rusija, glavna saveznica režima kojem doprema oružje, rekla je nedavno kako je sigurna da Ašad neće otići, a Iran, drugi saveznik, dao je do znanja da bi se mogao kandidovati na izborima 2014. Međunarodna zajednica, podijeljena između Zapada sklonog opoziciji te Rusa i Kineza koji su već triput blokirali rezoluciju u kojoj se režimu prijeti sankcijama, nemoćni je svjedok sirijskog rata, prenose agencije.

Pobunjenici drže veliki dio teritorija na sjeveru i na istoku zemlje.Krizu prate i granične napetosti s Turskom, Libanonom, Irakom, Jordanom i Izraelom. Damask tvrdi da je spreman na dijalog ali nimalo ne mijenja svoju retoriku, naglašavajući da se "neprestano bori s teroristima i svjetskom urotom".
XS
SM
MD
LG