Dostupni linkovi

Počela sjednica Skupštine Srbije o aferi sa mlijekom


Ministar poljoprivrede Goran Knežević priznao je da snosi deo odgovornosti za probleme u tom sektoru i da je slučaj sa aflatoksinom “zatekao” to ministarstvo.

“Priznajem da je deo moje odgovornosti i da nismo stigli da se pozabavimo tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj (sa aflatoksinom u mleku) zatekao”, rekao je Knežević na sednici Skupštine Srbije na kojoj poslanici predstavnicima vlasti postavljaju pitanja o bezbednosti hrane u Srbiji.

Ministar je naveo da je sistem bezbednosti hrane u Srbiji regulisan zakonima i pravilnicima koji su donoseni u cilju usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, ali da se to radilo bez “dovoljno osećaja za realnost i njihovu sprovodljivost”.

”Ovim pravilnicima došlo je do suštinskih promena, prvenstvena odgovornost za kvalitet hrane je na proizvođačima hrane, a državi je namenjena uloga kontrole. Ovaj sistem pokazuje manjkavosti u čitavoj EU”, istakao je Knežević i dodao da u sektoru poljoprivrede u Srbiji postoje veliki problemi, počev od nedostatka nacionalne referentne laboratorije, do rada inspekcijskih službi.

Ministar je dodao da je u medijima bilo jako puno neistina, insinuacija i loše prenetih stvari i da je očigledno da se radi o dobro organizovanoj političkoj kampanji gde se pokušava uništiti srpski seljak, poljoprivreda i srpsko selo.
XS
SM
MD
LG