Dostupni linkovi

Papa Franjo počeo pontifikat


Papa Franjo u Rimskoj basilici Santa Maria Maggiore14.mart 2013
Papa Franjo u Rimskoj basilici Santa Maria Maggiore14.mart 2013
Papa Franjo počeo je danas svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa porijeklom iz Latinske Amerike.

Italijanska televizija RAI saopštila je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe Mario Bergoljo, jutros u oko osam sati ušao u baziliku kroz sporedni ulaz i napustio je oko 30 minuta kasnije. Okupljenim vernicima, kojih je na trgu Svetog Petra bilo oko 100.000, papa je obećao će se moliti bogorodici da "čuva cio Rim".

On je kardinalima rekao da će sjutra pozvati penzionisanog papu Benedikta XVI i služiti inauguracionu misu u Sikstinskoj kapeli.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, prvi papa jezuita i prvi posle više od 1.000 godina koji porijeklom nije iz Evrope, odlučio je da sebi uzme ime Franjo po Svetom Franji Asiškom, skromnom fratru koji je posvetio život siromašnima.

Bergoljo (76), za koga se kazze da je 2005. bio na drugom mjestu kada je izabran papa Benedikt XVI, izabran je već u petom glasanju da zamijeni prvog pontifeksa koji je podnio ostavku u 600 godina. U poslednjih sto godina, brže su izabrani samo Benedikt, Jovan Pavle 1978. i Pije XII 1939.

Izbor Franje oduševio je Latinoamerikance, koji su, iako čine 40 odsto katolika na svijetu, dugo bili slabo zastupljeni u vrhovima crkve.

Novi papa, sin italijanskih imigranata, odricao se luksuza koje su uživali prethodni nadbiskupi Buenos Ajresa. ŽivIo je u skromnom stanu, često se na posao vozio autobusom, svoje obroke je kuvao sam i redovno je posećivao siromašne djelove glavnog grada.

Kao 226. papa, Franja je naslijedio katoličku crkvu koju potresaju skandali seksualnog zlostavljanja, unutrašnja podijeljenost i opadanje broja vjernika u dijelovima sveta u kojima je hrišćanstvo bilo čvrsto utemeljeno.
XS
SM
MD
LG