Dostupni linkovi

Atina: Branićemo svoja suverena prava u Egejskom moruGrčka vlada će braniti sva suverena prava svoje države koja proističu iz međunarodnog prava, saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa sporom koji ta zemlja ima sa Turskom oko korišhćenja "ekskluzivne ekonomske zone" u Egejskom moru.

U međuvremenu se oglasio i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu koji je ocenio da spor oko određivanje granice ekskluzivne ekonomske zone u Egejskom moru, uz druga "osetljiva pitanja", mogu biti rešeni uz nov pristup Atine i Ankare.

"Znamo da postoje različita gledišta. Važno je da li ćemo pustiti da to postane prepreka, poput Berlinskog zida, što nije održivo, razumno niti moralno", rekao je Davutoglu u intervjuu grčkom dnevniku "Katimerini".

Ističući da se bilateralni odnosi razvijaju u pozitivnom smeru, Davutoglu je naveo da Turska i Grčka mogu da "rade zajedno", uz iskazivanje poštovanja prema pravima druge strane.

Turska i Grčka se dugi niz godina spore oko demarkacione linije turskih, odnosno grčkih ekskluzivnih ekonomskih zona u Egejskom moru, koje predstavljaju pomorsku granicu, a podrazumevaju i eksploataciju prirodnih resursa u tim okvirima.

Dve zemlje se spore oko toga da li treba prilikom određivanja granice uzimati u obzir grčka ostrva u blizini turske obale prilikom određivanja granica.

Turska smatra da odstojanje treba biti mereno od kontinentalnog dela zemlje, dok grčka strana insistira na tome da sva ostrva budu uzeta u obzir.
XS
SM
MD
LG